Loading Events

RadLab Rookie Workshops e серия практически курсове, в които запознаваме начинаещи ентусиасти с процесите и метафизиката на емулсионната фотография. Всяка последна неделя от месец април, любители на експерименталната фотография от цел свят споделят своя култ към феномена Камера Обскура, като изработват самоделни безобективни фотоапарати и споделят изживяването и снимките направени с тях. За поредна година отбелязваме събитието и в RadLab Studio, с работилница за изработка на pinhole.

СВЕТОВЕН ДЕН НА БЕЗОБЕКТИВНАТА ФОТОГРАФИЯ (PINHOLE DAY)

Темата: Ще ви запознаем с феномена Camera Obscura, как да си направите DIY апарат и как да правите снимки с него

Къде: RadLab Studio, гр. Габрово

Кога: 28.04. /Неделя/

Продължителност: 7 часа

Максимален брой участници: ~

Как да се запиша: няма нужда, просто си донеси кутия от нещо

Какво е безобективен фотоапарат? Както може да предположите, той няма обектив. Неговата роля малка дупка, която ни довежда и до термина пинхол (в буквален превод- дупка от игла). Светлината преминава през нея и запечатва непредсказуем образ върху светло-чувствителен материал, поставен вътре. И ей го на. Имаме снимка от друг свят. Пинхол може да бъде създаден от всяка кутия. Единственото изискване на физиката е тя да бъде напълно светлоизолирана. Подходящи за целта са например метални кутии от кафе, чай, кенчета, прингълс, особено добре познатите ни кутии от сладки, в които бабите ни побират всичко, но не и сладки. Ако искате да изненадате бабите си този път вие и да им изиграете една uno reverse карта, вземете кутията им и я превърнете от кутия за игли, в кутия с дупка от игла.

Работилницата има няколко цели. Първата е да Ви запознаем с основни принципи във фотографията и пресечните им точки с  физиката и химията. По-значимата и важна за нас цел, обаче, е да си припомним каква е фотографията в своята основа. Какво вълнение е носела тя, когато процесите по съзнаване на изображение са били далеч по-бавни, тактилни и непредвидими. А най-важната част е, да забравим идеята за резултата и да се отдадем на процесът. А и това в случая, не би било толкова трудно, тъй като сам по себе си, резултатът от него е непредсказуем. Всеки участник в събитието ще има шанса да направи камерата си сам. Ще разполага със свободата да експериментира с нея, ще има и възможността да работи в лабораторни условия по проявяването на аналогови изображения

Кратка програма на събитието Pinhole Day 2024:

10:00 ч. – 10:30 ч.: Какво е Камера Обскура

10:30 ч. – 16:30 ч.: Как изработваме апарати, снимаме и проявяваме

16:30 ч. – 17:00 ч.: Споделяме резултатите

Share This Story, Choose Your Platform!